En dansk en svensk
vad är väl det?
Handel med min granne,
banna det?
Vem vill nu det?
Jo, klägget i Stockholm.
Vem orkar med det?
Med kulorna över mon.
När skolan i byn
räddas ska,
själv är bäste dräng.
Likt Thern i IFK
Värnamo
och skogens stigmän,
ofrälse grav på Skallö
bör hedras väl.
Andan lever kvar
en samlande kraft.
Man ur huse
rid i natt!
CG tronar nu
i vår tid
men klägget består.
500 långa år
som kommer och går
av ej hållet ord
ett kuvat Småland
mot nya mål.
Andan lever kvar
en samlande kraft.
Man ur huse
rid i natt!
För bygderna och folken
som kommit till mitt land
alla de små
som vuxit fram.
Herre över Småland
en gång jag var.
=================
Dacke i nutiden
Enligt Koserius, kan den nutida användningen av Dacke och Dackefejden delas in i tre roller: Dacke som entreprenör, Dacke som samhällsbyggare, och Dacke som upprorsman. Nils Dacke och Dackefejden spelar fortfarande en roll i nutida socialt och politiskt arbete.
Klägget i Stockholm
”Det är en smet av makthavare inom media och politik som umgås privat. Dom byter tjänster med varandra. Det är ett klägg, dom kliar varandra på ryggen och växer gemensamt upp”
Det finns ett ”klägg” av politiker, journalister, rådgivare och pr-konsulter, i framförallt Stockholm, som ”kindpussas och dricker rosévin” och håller varandra om ryggen.
Håkan Juholt
Valde bort landslaget för hönsen i Värnamo
I juli 2016 i samband med att Janne Andersson blev ny svensk förbundskapten efter Erik Hamrén plockades Jonas Thern in i ledarstaben och blev utsedd till scout åt det svenska landslaget. Med ett halvår kvar till VM 2018, valde 50-åringen att lämna sitt uppdrag. I januari 2019 blev det klart att Thern skulle ta över som huvudtränare igen för IFK Värnamo. Sedan år 2020 tog Thern laget upp till Superettan, efter bara en säsong blev Värnamo klart för Allsvenskan 2022. (Från wikiwand.com)
======
Skolfejden fick hela bygden på benen
När kommunen lade ner högstadiet i Virserum kokade ortsbornas blod hett. Man gick man och kvinna ur huse och drev en kampanj för att bevara högstadiet. ”I vårt lands landsbygdskommuner har centralorterna utan undantag dragit det längsta strået. Men Virserumsbornas engagemang var oerhört starkt och hela samhället deltog på olika sätt i försvaret av Virserums framtid. Det blev en välförtjänt seger” (Carl Samuelson 2018).
Skallö myten – en folktradition
”Det sista avgörande slaget under Dackeupproret sägs ha stått på Hjortesjöns is. Under slaget sårades Nils Dacke och tvingades söka skydd i Dackegrottan. Slaget slutade olyckligt för dackarna och sjöns is täcktes med kroppar. Man var rädd för sjukdomar från de surnande liken (lukten ska ha varit outhärdlig och känts ända till Virserum). Då isen fortfarande låg kvar på sjön drog folket upp kropparna på ön i närheten, den största ön i Hjortesjön. När väl liken var uppdragna på ön eldade man upp kvarlevorna. När elden och röken lagt sig framträdde den mest framträdande delen av människokvarlevor, nämligen skallen. Denna framträdande mängd av skallar ska ha gett ön sitt namn den har än idag: Skallö.” (Alexander Steinvall)
Västgötalagen
Enligt den äldsta svenska lagen, Västgötalagen, var det ”billigt” att döda en man från ett annat landskap. En person måste böta 13 mark om han hade dräpt en svensk eller smålänning. Det kostade 9 mark att dräpa en dansk eller en norrman. Bötessumman var så låg som 4 mark om en tysk eller engelsman blev dräpt. Borås Tidning